Blog

Viața socială. „Secretele” comunităților fericite

8 August 2023

Viața socială înseamnă mult mai mult decât a avea scopuri și valori comune. Interacțiunea cu ceilalți membri ai comunității, dar și cu furnizorii de produse și servicii pot contribui la crearea unei atmosfere pozitive sau negative. De-a lungul timpului, preocuparea sociologilor față de secretele comunităților fericite a fost constantă. În urma analizelor și studiilor făcute, au ieșit în evidență mai multe trăsături comune comunităților sudate și armonioase. Respectul și susținerea reciprocă, toleranța și limitele sănătoase, dar și capacitatea membrilor de a-și armoniza opiniile diferite se numără printre cele mai importante.

Principiile de bază ale comunităților fericite

Deși fiecare comunitate este unică și contextul poate varia, există anumiți factori care s-au evidențiat în mod deosebit în cercetările pe tema vieții sociale. Fiecare dintre aceștia au potențialul de a crește sentimentul de siguranță, împlinire și armonie.

Conexiuni sociale puternice

Viața socială este considerată un factor esențial în determinarea nivelului de fericire al unei comunități. Relațiile interpersonale sănătoase și sprijinul social joacă un rol crucial în favorizarea bunăstării. Comunitățile fericite tind să aibă relații strânse între membri, bazate pe încredere, sprijin și empatie.

Participarea activă

O comunitate fericită îi implică pe membrii săi în diferite activități și inițiative. Participarea la evenimente sociale, programele de voluntariat, proiecte comunitare și alte activități poate consolida legăturile dintre membri și poate crește satisfacția generală.

Includerea și diversitatea

Comunitățile care încurajează incluziunea și apreciază diversitatea au mai multe șanse să fie fericite. Respectul pentru diferitele culturi, valori și perspective poate contribui la un climat de înțelegere și toleranță.

Împărtășirea valorilor comune

Comunitățile fericite au cel mai adesea la bază un set de valori comune, care aduc membrii împreună și le oferă un scop comun. Acest lucru poate contribui la crearea unei identități de grup puternice.

Comunicare deschisă și respectuoasă

O comunicare eficientă și respectuoasă este esențială pentru păstrarea armoniei într-o comunitate. Ascultarea activă, exprimarea politicoasă a opiniilor și gestionarea conflictelor în mod constructiv sunt componente cheie ale unei comunicări sănătoase.

Acces la resurse și facilități esențiale

O comunitate fericită oferă acces echitabil la resurse și facilități esențiale, necesare în viața de zi cu zi. Accesul egal la facilitățile și resursele comune poate contribui la eliminarea inegalităților și la creșterea fericirii. Spațiile comune pentru întâlniri și activități recreaționale pot stimula interacțiunile sociale și pot încuraja legăturile între membrii comunității. Același principiu al echității trebuie aplicat și în privința calculării cheltuielilor administrative.

Grija față de mediul înconjurător și spațiile comune

O comunitate fericită are grijă de mediul înconjurător și încurajează practicile sustenabile. Aceasta poate include inițiative pentru reducerea poluării, protejarea naturii și conservarea resurselor. S-a constatat că există un grad mai mare de confort și mulțumire acolo unde toți membrii comunității sunt atenți să păstreze curățenia și în spațiile comune, nu doar în cele personale.
Grija față de siguranța celorlalți, mai ales în ansamblurile rezidențiale multietajate este un punct în plus. La fel de importantă este și preocuparea față de aspectul estetic al curților sau balcoanelor proprii, care poate influența pozitiv sau negativ starea de spirit a vecinilor.

Viața socială reflectată în studii de amploare

Studiile de specialitate care au investigat factorii legați de comunitățile fericite și legătura dintre viața socială și bunăstare sunt numeroase. Unul dintre cele mai ample* a analizat peste 300.000 de participanți și a concluzionat că relațiile sociale precare sau izolarea socială au fost asociate cu un risc crescut de mortalitate, comparabil cu riscurile asociate cu fumatul sau obezitatea. Acest lucru subliniază importanța conexiunilor sociale pentru sănătatea și bunăstarea individului în cadrul comunității.
Un alt studiu** a examinat modul în care naveta zilnică către locul de muncă poate afecta gradul de satisfacție în general. Cercetătorii au constatat că persoanele care aveau de făcut o navetă mai plăcută și mai scurtă se simțeau mai fericite în general, sugerând că factori precum timpul petrecut în trafic pot influența bunăstarea comunității.
În concluzie, deși nu se poate spune că există o formulă magică pentru o comunitate fericită, principiile de mai sus pot oferi o bază solidă pentru dezvoltarea unei vieți sociale armonioase și a unei stări generale de bine.

Conceptul Prime Kapital pentru o viață socială împlinită în Marmura Residence

La baza proiectelor rezidențiale dezvoltate de Prime Kapital s-a aflat de la bun început ideea de a crea mediul ideal pentru comunități fericite. Ca atare, pentru fiecare proiect în parte a fost creat câte un concept unic.
Astfel, în Marmura Residence vei găsi facilități special construite și amenajate pentru un stil de viață eficient, dar și relaxant:

  • Community Center, pentru socializare, petreceri private, evenimente organizate pentru comunitate sau întâlniri administrative.
  • Central Plaza, zona exclusiv pietonală cuprinsă între clădirile A, B, C și D, inspirată de designul celebrei Place des Vosges din Paris.
  • Loc de joacă pentru copii.
  • Terase comune situate la înălțime.
  • Parcări subterane cu acces securizat.

În plus, vei avea posibilitatea de a te deplasa rapid în oraș, datorită proximității stației de metrou Jiului.
Din dorința de a-și duce la bun sfârșit misiunea de a oferi un standard de locuire superior, dar și pentru a contribui la acomodarea locuitorilor în acest ansamblu rezidențial, Prime Kapital și-a asumat inclusiv sarcina de a coordona administrarea complexului rezidențial în primii 5 ani de la predare.

Societatea proprie de administrare a pus la dispoziția proprietarilor aplicația Community by Prime Kapital, prin intermediul căreia aceștia primesc informări și anunțuri importante, dar pot în egală măsură să transmită sesizări, în caz de nevoie. Totodată, accesul la informații legate de facturi, reglementări legale și utilități este rapid și transparent. În plus, reprezentanții societății de administrare pot fi contactați și în mod direct, în situațiile de urgență, așa încât orice problemă să poată fi abordată eficient și rapid.

Studii de specialitate: 
* Social Relationships and Mortality Risk: A Meta-analytic Review (Holt-Lunstad et al., 2010) 
** The happy commuter: A comparison of commuter satisfaction across modes (E St-Louis et al., 2014) 
 
Sursa foto: Shutterstock, Marmura Residence 

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe