Blog

Semnificația culorilor. Cele mai utilizate nuanțe în designul interior 

7 Martie 2023

Semnificația culorilor

Semnificația culorilor poate varia în funcție de zonă și context cultural. De exemplu, în cultura chineză, roșul este adesea asociat cu norocul și prosperitatea, în timp ce în cultura occidentală poate fi perceput ca un simbol al pericolului (exemplu: culoarea roșie a semaforului sau semnele care indică anumite interdicții). Pe de altă parte, roșul este de bun augur atunci când este asociat cu sărbătorile de Paște sau Crăciun.
Totuși, deși au semnificații diferite în funcție de cultură și context, în general culorile sunt asociate cu câteva mesaje principale.

Culori calde

Galben: bucurie, optimism, inteligență, înțelepciune, energie, fericire.

Portocaliu: entuziasm, căldură, optimism, creativitate, bucurie.

Roșu: pasiune, energie, putere, iubire, furie, pericol.

Roz: romantism, tandrețe, inocență, dragoste, fericire.

Culori reci

Verde: natură, echilibru, armonie, speranță, prospețime, sănătate.

Albastru: calm, încredere, profesionalism, înțelepciune, stabilitate, inteligență.

Violet: mister, spiritualitate, noblețe, lux.

Culori neutre

Alb: puritate, curățenie, inocență, lumină, pace.

Negru: putere, autoritate, eleganță, rafinament, tristețe.

Gri: eleganță, sobrietate, stabilitate, calm, seriozitate, tristețe.

Maro: pământ, natură, stabilitate, durabilitate.

Cele mai utilizate culori și nuanțe în designul interior

În general, designerii de interior preferă nuanțele neutre pentru obiectele mari de mobilier, pereți, gresie și parchet. Culorile inspirate din natură (lemn, pământ, piatră) se numără cel mai adesea printre opțiuni. Această alegere face ca o încăpere să devină mult mai versatilă, lăsându-i proprietarului posibilitatea de a schimba atmosfera în funcție de sezon, dacă dorește. Poți schimba aproape în totalitate aspectul unei camere doar dacă înlocuiești covorul și materialele textile: tapițerii, cuverturi, draperii, perdele etc.

Această metodă de a-ți „reînnoi” casa este și foarte practică, pentru că nu necesită un efort deosebit și îți oferă mai multe posibilități de a combina culorile textilelor și ale elementelor de decor.

  • Alb – este o culoare extrem de populară în designul interior datorită purității, luminii și efectului spațios pe care îl creează. Poate fi folosită pe pereți, tavan și accesorii pentru a obține un aspect minimalist și modern.
  • Gri – este o culoare neutră care poate fi utilizată pentru a crea o gamă variată de efecte, de la elegant și sofisticat la industrial și modern. Griul poate fi folosit ca o culoare principală sau ca fundal pentru alte culori mai vibrante.
  • Albastru – este o culoare calmantă și relaxantă, care poate fi folosită într-o varietate de nuanțe, de la pasteluri până la tonuri mai închise. Albastrul este o alegere populară pentru dormitoare și băi, dar poate fi utilizat cu succes în orice încăpere.
  • Verde – este o culoare reconfortantă și relaxantă, care poate fi folosită pentru a aduce natura în interior. De la nuanțe mai palide la verde smarald sau kaki, această culoare poate fi utilizată pentru a obține un aspect calm și proaspăt.
  • Negru – este o culoare elegantă și sofisticată, care poate fi utilizată pentru a crea un efect dramatic și modern. Negru poate fi folosit pentru a evidenția alte culori sau pentru a crea un accent puternic într-o cameră.
  • Bej – este o culoare caldă și prietenoasă, care poate fi utilizată pentru a obține un aspect confortabil și familiar. Bejul este o alegere populară pentru mobilă și perdele, dar poate fi folosit cu succes și pentru pereți, pentru a crea un efect de textură și confort.
  • Roz – este o culoare plăcută și feminină, care aduce un plus de culoare și energie într-o cameră. De la tonuri pastelate până la roz intens, această culoare poate fi folosită pentru a crea o atmosferă prietenoasă și romantică.

Acestea sunt doar câteva dintre culorile și nuanțele utilizate în designul interior, iar alegerea culorilor potrivite depinde în primul rând de preferințele personale și de scopul încăperii.
Dacă ești în căutarea unei surse de inspirație pentru amenajarea locuinței tale, programează o vizită în apartamentele showroom duplex și loft din Marmura Residence, amenajate de specialiștii noștri în design!

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe