Blog

Locuri de parcare în București – Tarife, condiții și alternative

26 Aprilie 2022

Să găsești locuri de parcare în București se dovedește a fi deseori o misiune imposibilă. Infrastructura orașului nu a fost concepută inițial pentru numărul actual de mașini, iar modificările făcute de-a lungul anilor nu au reușit să rezolve problemele legate de trafic și de locurile de parcare.

Devine tot mai clar că este nevoie de concepte noi și de abordări adecvate necesităților prezentului, dar și evoluției viitoare a parcului auto. Dacă în cazul cartierelor vechi acest lucru este mai greu de pus în practică, în cele aflate în curs de dezvoltare acest tip de inconveniente sunt preîntâmpinate de la bun început.

Află ce soluții ai la îndemână în cazul în care vrei să te asiguri că vei sta liniștit pe termen lung în legătură cu locul de parcare!

Locuri de parcare cu acces securizat

Locurile de parcare în București: statisticile momentului

La finalul anului 2021, parcul auto național al României includea 9.661.483 autovehicule. Conform statisticilor întocmite de DRPCIV (Direcția Regim permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor), numărul este în creștere.

Cele mai mari aglomerații de mașini sunt, în mod evident, în marile orașe, în care traficul este mai mereu aglomerat, iar pe lângă mașinile locuitorilor acestora un număr considerabil de mașini se află zilnic în tranzit.

Bucureștiul are cea mai mare densitate de mașini dintre toate capitalele țărilor membre UE: media zilnică este de 2 milioane de mașini care circulă în sau tranzitează orașul. Raportul pentru Capitală este de 700 de mașini la 1.000 de locuitori.

Așadar, nu este de mirare că problema lipsei de locuri de parcare suficiente devine din ce în ce mai stringentă. Chiar și proprietarii de case cu curte sau garaj întâmpină dificultăți din această perspectivă, dat fiind că alți șoferi își parchează mașinile pe trotuare sau în dreptul garajelor, blocând astfel accesul.

Locuri de parcare subterane în Marmura Residence

Locurile de parcare și normele legale

Pentru spațiile destinate parcărilor, este important să fie prevăzute de la bun început și căile de acces, dar și să fie calculat și spațiul necesar pentru locuri de parcare. Noi, la Marmura Residence, am prevăzut 2 căi de acces către parcările subterane, ambele din Bulevardul Bucureștii Noi.

În prezent, există 3 categorii de locuri de parcare. Dimensiunile sunt reglementate prin Normativul pentru proiectarea și execuția parcajelor pentru autoturisme, indicativ NP 24-97, din 28.11.1997.

De asemenea, spațiile în care urmează să fie amenajate locuri de parcare trebuie să respecte și Regulamentul general de urbanism.

Locurile de parcare în București și taxele percepute

Tarifele pentru locurile de parcare destinate proprietarilor de apartamente sau rezidenților din București sunt stabilite de CGMB (Consiliul General al Primăriei București), în timp ce primăriilor de sector le revine sarcina de a stabili condițiile de acordare.

Solicitările pentru parcări de reședință se adresează Administrației Domeniului Public din subordinea primăriei de sector.

Cererile adresate instituției în acest scop trebuie să fie însoțite de următoarele acte:

·       Cartea de identitate.

·       Talonul (certificatul de înmatriculare al autoturismului) cu ITP valabil.

·       Contractul de comodat sau împuternicire pentru utilizarea mașinii (după caz).

·       Contract de leasing (dacă se aplică).

·       Viza de flotant (pentru cei care au domiciliul oficial în alte sectoare sau localități).

·       Certificatul de încadrare în grad de handicap (dacă este cazul).

Contractele de închiriere se reînnoiesc în primul trimestru al fiecărui an calendaristic. Contravaloarea acestora se achită până în data de 31 martie.

Taxe percepute pentru închirierea anuală a unui loc de parcare rezidențial

De la 1 ianuarie 2022, sumele datorate anual pentru închirierea locurilor de parcare de reședință au fost majorate prin decizia CGMB, în funcție de zonele tarifare stabilite încă din anul 2003.

Iată care sunt costurile anuale actuale pentru închirierea unui loc de parcare, comparativ cu sumele percepute în anul precedent:

·       Zona A: 600 lei, față de 84 lei anterior.

·       Zona B: 500 lei, față de 66 lei anterior.

·       Zona C: 400 lei, față de 55 lei anterior.

·       Zona D: 300 lei, față de 37 lei anterior.

Pentru că nu toți proprietarii de apartamente din București dețin și autovehicule personale, aceștia pot ceda folosința locului de parcare la care au dreptul unei alte persoane, prin contract.

Problema de bază, însă, rămâne aceea că momentan nu există suficiente locuri de parcare pentru toate mașinile din București. Mai ales că deseori o singură familie deține și folosește 2 sau 3 mașini.

Parcometru

Taxe percepute pentru utilizarea locurilor de parcare cu plată

Taxarea pe oră pentru locurile fără nominalizare sau rezervare

Taxele percepute în parcările cu plată administrate de Compania Municipală Parking București diferă și ele în funcție de zonă și de durata de timp, astfel:

·       Zona 0: 10 lei/oră, în intervalul 07.00 – 23.00.

·       Zona 1: 5 lei/oră, în intervalul 07. 00 – 23.00.

·       Zona 2: 2,5 lei/oră, în intervalul 07.00 – 19.00.

Aceste sume sunt valabile doar pentru primele 2 ore – în cazul zonelor 0 și 1. Dacă se depășește intervalul menționat, se aplică o suprataxă care reprezintă dublul tarifului orar standard, pentru fiecare oră de depășire.

Locuitorii din aceste zone (riveranii) au posibilitatea să achite abonamente valabile 1 lună, 6 luni sau 1 an pentru a-și asigura locuri de parcare, pentru următoarele prețuri:

Riverani cu rezervare:

·       Zona 0: 900 lei/lună; 4 860 lei/semestru; 8 640 lei/an.

·       Zona 1: 700 lei/lună; 3 780 lei/semestru; 6 720 lei/an.

·       Zona 2: 400 lei/lună; 2 160 lei/semestru; 3 840 lei/an.

Riverani fără rezervare sau nominalizare:

·       Zona 0: 200 lei/lună; 1 100 lei/semestru; 2 000 lei/an.

·       Zona 1: 100 lei/lună; 550 lei/semestru; 1 000 lei/an.

·       Zona 2: 80 lei/lună; 440 lei/semestru; 800 lei/an.

Pentru a putea face un astfel de abonament, riveranii trebuie să demonstreze prin actul de identitate că au domiciliul în zona respectivă. De asemenea, este nevoie și de certificatul de înmatriculare al autovehiculului, respectiv de un contract de leasing. Este important, de asemenea, în cazul mașinilor proprietate personală, ca adresa din certificatul de înmatriculare să coincidă cu cea din actul de identitate al proprietarului.

Abonamente locuri de parcare persoane fizice și juridice

Există variante și pentru cei care nu locuiesc în zonele 0, 1 sau 2, dar au nevoie să parcheze deseori în aceste zone, fie din motive legate de serviciu, fie din motive personale. Abonamentele de acest tip oferă dreptul de utilizare, dar nu și posibilitatea rezervării sau a nominalizării.

Pentru persoane fizice:

·       Zona 0 (între orele 07.00 și 23.00): 75 lei/zi; 300 lei/săptămână; 1 050 lei/lună; 5 250 lei/semestru; 9 450 lei/an.

·       Zona 1: (între orele 07.00 și 23.00): 38 lei/zi; 150 lei/săptămână; 525 lei/lună; 2 625 lei/ semestru; 4 725 lei/ an.

·       Zona 2: (între orele 07.00 și 19.00): 15 lei/zi; 60 lei/săptămână; 210 lei/lună; 1 050 lei/semestru; 1 890 lei/an.

Pentru persoane juridice:

·       Zona 0: (între orele 07.00 și 23.00): 100 lei/zi; 400 lei/săptămână; 1 400 lei/lună; 7 000 lei/semestru; 12 600 lei/an.

·       Zona 1: (între orele 07.00 și 23.00): 50 lei/zi; 200 lei/săptămână; 700 lei/lună; 3 500 lei/semestru; 6 300 lei/an.

·       Zona 2: (între orele 07.00 și 19.00): 20 lei/zi; 80 lei/săptămână; 280 lei/lună; 1 400 lei/semestru; 2 520 lei/an.

Persoanele juridice care dețin abonament au si următoarele posibilități:

  • dacă achită un abonament pentru zona 0 pot utiliza și locurile din parcările cu plată din zonele 1 și 2;
  • deținătorii de abonamente pentru zona 1 pot parca în aceleași condiții și în locurile special amenajate din zona 2.

Contracte locuri de parcare agenți și operatori economici

Agenții economici pot încheia contracte de folosință care să le asigure rezervarea locului de parcare în permanență, după cum urmează:

·       Zona 0: 1 800 lei/lună; 9 720 lei/semestru; 17 280 lei/an.

·       Zona 1: 1 800 lei/lună; 9 720 lei/semestru; 17 280 lei/an.

·       Zona 2: 900 lei/lună; 4 860 lei/semestru; 8 640 lei/an.

Operatorii economici deținători de autocare sau autoturisme în sistem car sharing pot achita contravaloarea parcării astfel:

·       Pentru autocare: 20 lei/oră.

·       Pentru autoturisme: 1 000 lei/lună.

Locurile de parcare în București ca parte integrantă a ansamblurilor rezidențiale noi

Ansamblurile rezidențiale moderne, așa cum este și Marmura Residence, integrează spații de parcare optimizate. Acestea oferă standarde superioare de calitate, grijă față de căile de acces și siguranță.

În plus, facilitățile integrate le oferă unora dintre locatari posibilitatea de a merge la serviciu la distanță de doar câteva minute de casă.

Marmura Residence pune la dispoziția rezidenților, a deținătorilor de birouri sau de spații de retail din ansamblu 2 parcări subterane.  Accesul este securizat, iar căile de acces – separate.

Locuri de parcare în Marmura Residence

Spre deosebire de locurile de parcare închiriate, cele achiziționate îți vor asigura pentru tot restul vieții liniștea cu privire la locul tău de parcare.

Pentru comparație, sumele plătite timp de 20 de ani de către riveranii cu rezervare pentru un loc de parcare închiriat în Zona 2 sunt ceva mai ridicate față de costul unui loc de parcare proprietate personală într-un complex rezidențial nou.

Iar locul de parcare cumpărat reprezintă cu siguranță o investiție care poate fi recuperată oricând vei dori, în viitor, față de taxele achitate pentru închiriere.

Dacă îți dorești să devii proprietarul deplin al unui loc de parcare, în loc să rămâi chiriaș în spațiile deținute și administrate de primării, ia în calcul achiziționarea unui loc de parcare sigur și permanent în cadrul ansamblului în care locuiești sau lucrezi!

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe