Blog

Eficiență energetică de „nota 10”, sau cum ne asigurăm că facturile tale vor fi cât mai mici

4 Iunie 2021

Eficiența energetică ridicată se traduce în costuri reduse, confort sporit și mulțumirea provocată de gândul că impactul pe care casa ta îl are asupra mediului este diminuat. O locuință eficientă energetic este o casă a viitorului.

Pentru că ne dorim să construim sustenabil, implementăm în proiectele Prime Kapital tehnologii de utimă oră și tehnici moderne, cu beneficii majore.  Unul dintre rezultatele acestor investiții făcute din faze incipiente ale construcției este că toate apartamentele din Marmura Residence se încadrează în Clasa A de performanță energetică, chiar și acele unități cu orientare către nord-est.

Ce înseamnă performanță energetică Clasa A?

În linii mari, un certificat energetic Clasa A presupune un consum al locuinței de maximum 125 kWh/m2/an.  Normele în vigoare clasifică imobilele în clase energetice de la A (clasă energetică superioară) și până la G (clasă energetică foarte slabă, cu un consum de peste 820 kWh/m2 /an), asemenea aparatelor electrocasnice. În stabilirea clasei energetice se au în vedere materialele de construcție ale clădirii, calitatea tâmplăriei (zone de transfer termic), orientarea clădirii, felul în care sunt proiectate instalațiile. Cu cât cantitatea de energie necesară pentru asigurarea confortului locatarilor este mai mică, cu atât încadrarea locuinței se face într-o categorie superioară.

Implementarea unor măsuri care să îmbunătățească eficiența energetică este cu atât mai importantă cu cât majoritatea locuințelor existente la ora actuală în România, în număr total de peste 9 milioane la sfârșit de 2019 (potrivit datelor INS), sunt construite înainte de 1990 și au pierderi energetice de 2-3 ori mai mari decât clădirile moderne. Pe lângă impactul negativ asupra mediului înconjurător, asta înseamnă costuri ridicate pentru încălzirea locuinței.

Cum am reușit să obținem indicatori energetici optimi?

Secretul constă din profesionalism și calitate.  Echipa noastră de specialiști a proiectat atent Marmura Residence, luând în considerare cele mai mici detalii pentru ca rezultatul să fie pe măsura așteptărilor. Expertizei lor li se adaugă atenția deosebită la calitatea materialelor pentru izolația fațadei și a tâmplăriei exterioare, dar și a instalațiilor folosite.

De ce este importantă calitatea materialelor? Pentru că o locuință bine izolată, ce limitează transferul termic, se încălzește mai repede și păstrează mai bine căldura. Prin comparație, într-o locuință slab izolată, vei avea surpriza neplăcută de a ține centrala pornită permanent pentru a te putea bucura de un grad oarecare de confort. Când tragi linie, diferența de costuri este foarte mare, facturile în cel de al doilea scenariu dovedindu-se o povară. Prin urmare, o investiție în calitate făcută când trebuie te ajută pe obții costuri mai mici pe termen lung.

Pentru un randament ridicat, am folosit la izolarea termică a clădirilor din Marmura Residence vată minerală bazaltică de regulă cu o grosime de 150 mm. Datorită durabilității ridicate și a faptului că, spre deosebire de polistiren, este reciclabilă, vata minerală bazaltică este considerată soluția viitorului. Pierderile prin zona ferestrelor și a ușilor exterioare le-am diminuat cu ajutorul unor produse noi, performante, cu un grad sporit de izolare termică și fonică: tâmplărie PVC  Komerling  76 MD, cu 3 garnituri de etanșare, și geam tip termopan (cu excepția apartamentelor de la parter, unde tâmplăria este din aluminiu).

Prin asta ne-am asigurat că locuința ta va limita transferul termic, prin urmare iarna îți vei încălzi doar apartamentul, nu și aerul din jurul blocului.

După ce am rezolvat această problemă, am atacat cea de a doua variabilă a ecuației, și anume cum facem să încălzim apartamentele la un nivel optim, însă cu un consum energetic cât mai mic. Soluția noastră? Un sistem performant de încâlzire centralizată, ce are ca principal avantaj faptul că oferă un randament global superior față de centralele de apartament.  Fiecare clădire din cadrul Marmura Residence dispune de încălzire centralizată proprie. Centrala termică este dimensionată pentru fiecare clădire, fiind amplasată la ultimul nivel, în camera tehnică pentru corpurile A,B, C și D. Excepție face corpul E, unde centrala termică este situată la parter.

Folosind echipamente și materiale premium, precum centrale termice cu randament mare și sisteme de distribuție a agentului termic cu pompe electronice cu eficiență energetică ridicată, scădem consumul și cheltuielile. În plus, rezistența ridicată în timp înseamnă pierderi mai mici și costuri de mentenanță scăzute.

Fiecare detaliu este important când vine vorba de eficiența energetică a unei locuințe. Am construit Marmura Residence ținând cont, încă din stadiul de proiect, de toate aceste aspecte. O locuință este o investiție pentru viitor și am vrut să creăm premisele pentru ca ea să fie profitabilă pentru clienții noștri.

Vrei să afli mai multe despre soluțiile implementate în Marmura Residence? Contactează-ne prin intermediul formularului de aici sau înscrie-te la unul dintre webinariile noastre.

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe