Blog

Centrala de bloc versus centrala de apartament. Avantaje și dezavantaje

29 Iulie 2022

Centrală de bloc, de apartament sau branșament la rețeaua publică? Dacă și pe tine te preocupă creșterea prețurilor la energie, dar și schimbările climatice dramatice, află că există diferențe considerabile între cele trei variante. În primul rând din perspectiva costurilor, dar și a siguranței tale și a protecției mediului.

Dacă în cazul locuințelor vechi opțiunile sunt limitate, în cazul celor noi cumpărătorii au posibilitatea să aleagă din timp cele mai bune variante din perspectiva tehnologiei, dar și a protecției mediului.

Cele mai mari facturi, după cum bine știm, sunt cele pentru energie electrică și pentru încălzire. Când am proiectat clădirile din Marmura Residence, am luat în calcul și aceste aspecte. De aceea, apartamentele din ansamblul nostru sunt sustenabile, concepute astfel încât să aibă un consum energetic redus.

Cum am reușit să eficientizăm energetic apartamentele din Marmura Residence?

Principalele elemente care te ajută să economisești energie electrică și termică – adică bani, în ultimă instanță – sunt următoarele:

  • Clădirile au fost astfel proiectate și poziționate încât toate apartamentele să îți asigure lumină naturală pe tot parcursul zilei. Ferestrele înalte contribuie în cea mai mare măsură la acest lucru.
  • Izolația de calitate, cu vată minerală bazaltică, reduce la minimum potențialele pierderi de căldură iarna, dar te ajută și să păstrezi răcoarea pe timp de vară. În plus, îți oferă și o protecție acustică ridicată.
  • Alegerea soluției de încălzire și furnizare a apei calde menajere cu ajutorul centralelor de bloc, în locul centralelor de apartament sau branșarea la centralele de cartier.

Centrala de bloc versus centrala de apartament

Dacă te întrebi care sunt avantajele centralei de bloc față de cea de apartament, este bine să știi că există trei principale: consumul redus, reducerea nivelului de noxe eliberate în mediul înconjurător și – nu în ultimul rând – siguranța ta și a familiei tale.

Din perspectiva siguranței, faptul că în niciun apartament nu sunt conducte de gaze este un avantaj. Astfel, se elimină complet riscul unor accidente nedorite. În plus, absența țevilor din bucătărie nu îți condiționează amenajarea casei și amplasarea mobilierului sau a aparatelor electrocasnice.

Alte avantaje ale centralei de bloc:

  • Sistemul de recirculare a apei calde din centralele montate în ansamblurile noastre presupune un consum energetic redus. Fiecare clădire are propria centrală.
  • Costurile de mentenanță și pentru eventuale reparații de-a lungul timpului se împart la numărul de apartamente. În cazul centralei proprii, te privesc doar pe tine.
  • Dacă ai centrală de bloc, nu trebuie să te ocupi tu în mod direct de reviziile periodice necesare.
  • Centrala de bloc are o durată de viață lungă, spre deosebire de centrala de apartament, care ar trebui să fie înlocuită o dată la 10-15 ani.

Centrala de bloc este nu doar mai eficientă energetic, ci și mai puțin poluantă decât cea de apartament. De altfel, Comisia Europeană a propus interzicerea centralelor de apartament pe viitor, din cauza emisiilor ridicate de gaze cu efect de seră.

Centrala de bloc versus rețeaua publică de termoficare

Față de multe apartamente din blocurile vechi, în ansamblul nostru nu vei suferi de lipsa apei calde sau a căldurii. Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că în ultimii ani o mare parte din locuitorii Capitalei s-au confruntat constant cu astfel de probleme. Și asta, pentru că rețeaua de termoficare s-a deteriorat în timp și necesită reparații mai mereu.

În multe blocuri vechi, proprietarii de apartamente sunt deseori nevoiți să achite și pentru „pierderile” din rețea. Acesta este încă un impediment cu care nu te vei confrunta în ansamblul nostru.

În Marmura Residence nu vei avea acest tip de probleme, deoarece tehnologia pe care am ales-o asigură furnizarea permanentă de apă caldă. De asemenea, nu vei suferi niciodată de frig pe parcursul sezonului rece.

Fiecare apartament va avea contorizare proprie, nu doar pentru energie electrică, ci și pentru căldură. Astfel, vei ști exact cât ai consumat și cât vei avea de plătit.

În alte țări europene, s-a renunțat la rețelele publice extinse de termoficare de-a lungul timpului. Spre exemplu, în Madrid nu mai există deloc centrale de cartier, ci doar de bloc.

În situația în care se află în prezent sistemul de termoficare din București și ținând cont de costurile și grijile suplimentare pe care le presupune montarea unei centrale de apartament, centrala de bloc pare să fie în prezent cea mai eficientă și mai convenabilă. De aceea, în ansamblul nostru am optat pentru aceasta din urmă.

Astfel, am construit locuințe durabile, eficiente și funcționale, care își vor păstra valoarea și în viitor.

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe