Blog

Marmura Residence: Apartamente cu eficiență energetică ridicată

2 Martie 2021

Sectorul rezidențial este responsabil pentru peste un sfert din consumul energetic total al Uniunii Europene, arată datele Eurostat la nivel de 2018. Iar 64% din energia consumată de locuințe este folosită pentru încălzirea lor. Creșterea gradului de eficiență energetică a clădirilor este o măsură importantă pentru dezvoltarea sustenabilă a orașelor și diminuarea impactului asupra mediului înconjurător. În plus, o locuință eficientă energetic înseamnă costuri mai scăzute pentru proprietari, fără a face rabat la confort.

Pentru a ne asigura ca locuințele Marmura Residence sunt eficiente din punct de vedere al consumului energetic, am acordat o atentie deosebită calității materialelor utilizate în construcție și am implementat soluții moderne, cu un randament ridicat.

Izolația fațadei și tâmplăria exterioară, vitale pentru un consum energetic scăzut
Pereții exteriori ai unei clădiri alături de ferestre reprezintă cele mai importante surse de pierderi de energie. De aceea, o bună izolație a fațadei și o tâmplărie calitativă sunt indispensabile când vine vorba de eficiența energetică a unei clădiri.

Anveloparea corectă a unei clădiri, cu materiale de calitate, îmbunătățește inerția termică a pereților exteriori și limitează pierderile. În schimb, acest lucru se traduce în confort termic, costuri reduse pentru încălzirea locuinței, dar și în diminuarea impactului asupra mediului. In plus, o izolare bună te protejează de poluare fonica, un aspect care nu trebuie neglijat, mai ales în orașele mari, cu trafic permanent.

Izolarea termică a clădirilor din Marmura Residence se face cu vată mineral bazaltică de regulă cu o grosime de 150 mm. Cu un coeficient de izolare excelent, vata minerală are și alte avantaje notabile: rezistență ridicată în timp, excelent izolator fonic. În plus, vata minerală bazaltică este un material ignifug, în consecință nu arde și nu propagă focul, ci îi încetinește înaintarea, chiar și atunci când căldura degajată depășește 1.000°C. De altfel, vata minerală bazaltică este considerată soluția viitorului, pentru că are o durabilitate ridicată și este reciclabilă, spre deosebire de polistiren.

În ceea ce privește limitarea pierderilor în zona ferestrelor, soluția noastră a fost să folosim produse noi, performante, cu un grad sporit de izolare termică și fonică. Ferestrele și ușile exterioare sunt din tâmplărie PVC  Komerling  76 MD, cu 3 garnituri de etanșare, și geam tip termopan. Excepție fac apartamentele situate la parter, unde tâmplăria este din aluminiu.

Încălzire centralizată, pentru costuri mai mici și rezultate mai bune
Fiecare clădire din cadrul Marmura Residence dispune de încălzire centralizată proprie. Soluția centralizată are principalul avantaj de a oferi un randament global superior față de centralele de apartament. Prin urmare, consumul energetic necesar încălzirii locuințelor și al apei calde menajere este mai mic, ceea ce se reflectă și în factura aferentă fiecărui apartament.

Încălzirea centralizată le oferă locatarilor o siguranță mult mai mare comparativ cu sistemele de încălzire individuale. Prin renunțarea la centralele termice individuale de apartament sunt eliminate o serie de riscuri, precum scurgeri de gaze, incendii, explozii.

Centrala termică este dimensionată pentru fiecare clădire, fiind amplasată la ultimul nivel, în camera tehnică pentru corpurile A,B, C și D. Excepție face corpul E, unde centrala termică este situată la parter. Un alt avantaj al acestei soluții este economia de spațiu, astfel încât viitorii proprietari să se bucure de cât mai multă libertate în noua lor locuință.

Instalarea unei astfel de soluții este costisitoare, mai ales în condițiile utilizării unor echipamente și materiale premium, precum centrale termice cu randament mare și sisteme de distribuție a agentului termic cu pompe electronice cu eficiență energetică ridicată. Țevile de distribuție agent termic (tur/retur) sunt Pex A – Rehau, iar radiatoarele ce vor încălzi apartamentele sunt Vogel & Noot, produse calitative, cu o rezistență ridicată în timp. Contorizarea energiei termice se realizează individual, pentru fiecare apartament, prin intermediul contoarelor de energie termică amplasate la nivelul fiecărui etaj. Am ales să folosim în construcția Marmura Residence astfel de materiale tocmai pentru că ne dorim să le oferim clienților noștri o locuință de calitate.

Mai departe, ține de tine să faci tot ce se poate pentru a proteja mediul și a menține costurile scăzute, prin utilizarea unor electrocasnice cu un consum scăzut, evitând risipa etc. Însă noi am creat bazele pentru ca locuința ta să fie cât mai eficientă energetic, asfel încât tu să te bucuri de cât mai mult confort.

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe