Blog

Arhitectura spațiilor verzi: Cum aducem natura aproape de casa ta

5 Aprilie 2021

Natura este o parte importantă a orașului, una adesea trecută cu vederea în România comunistă și post comunistă, în care dezvoltarea urbană s-a concentrat pe spații în care să se poată locui, nu neapărat și trăi. Pentru ca orașul să fie redat locuitorilor săi și pentru ca dezvoltarea sa să se facă în mod sustenabil, natura trebuie să își recapete locul în mijlocul comunităților urbane.

Acesta este gândul cu care am plecat la drum când am dezvoltat conceptul Marmura Residence. A trăi într-un spațiu este o experiență complexă, ce nu se limitează la cei patru pereți ai unei locuințe. Ea cuprinde, printre altele, relația cu cei din jurul nostru și interacțiunea noastră cu mediul înconjurător.

Christian Beros, Partner Beros Abdul +, a fost invitatul nostru într-un webinar special desfășurat în luna martie, și ne-a vorbit despre felul în care au fost „desenate” spațiile spațiile verzi din Marmura Residence.

Spațiile verzi din Marmura Residence: Relaxare, socializare și intimitate

Conceptul peisagistic al Marmura Residence este organizat pe principii de sustenabilitate, rezultând un aspect estetic și spații ușor de întreținut. În zonele verzi din jurul viitoarei tale locuințe vei putea găsi 400 de specii de plante, de la flori și ierburi, până la arbuști și copaci. Însă ce conferă unicitate proiectului este felul în care aceste plante sunt asociate, pentru a crea un mediu sustenabil.

În crearea spațiilor verzi din Marmura Residence a fost folosită o abordare naturalistă – o imitație a naturii. Îmbinarea atentă a unor specii variate de plante, având în vedere felul în care acestea interacționează între ele, permite crearea unor peisaje ușor de întreținut și cu un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Specialiștii au lucrat cu principiile mediului natural, folosind specii endemice și punând accent pe diversitate și complexitate. Scopul a fost de a crea peisaje funcționale, ce ne permit nu doar să privim natura, ci și să interacționăm cu ea. Astfel, peisajele sunt construite în jurul conceptelor de socializare, creând zone de relaxare, zone de întâlnire, zone de joacă pentru cei mici, alei pentru plimbări.

Piața urbană a Marmura Residence, un adevărat omagiu adus pieţelor istorice urbane din orașele din întreaga lume, reprezintă centrul proiectului. Protejate de bulevardul principal, potecile din piatră cubică și zonele verzi te vor introduce într-o oază de liniște.

Grădinile private, aferente apartamentelor de la parter, sunt separate de spațiul comun prin garduri verzi, din arbuști. Pieței centrale i se adaugă piațetele din colțurile ansamblului rezidențial, gândite ca spații de relaxare și totodată intime, parcul urban de pe treptele de acces și terasele comune de pe acoperiș.

Parcul urban, situat pe treptele Marmura Residence, va realiza conexiunea dintre Bulevardul Bucureștii Noi și staţia de metrou Jiului cu ansamblul rezidenţial, oferind locuitorilor zone verzi în care se pot întâlni și relaxa în timpul liber. Parcul este conectat cu zona de curte interioară prin intermediul unei alei clasice acoperite, în stil italian. Parcul urban crează o interfață între spațiul public și cel al comunității Marmura. Parcul include rampe de acces și zone unde se poate sta și socializa.

Cele 2 terase poziţionate pe acoperișurile clădirilor A și C vor crea spaţii exclusive pentru rezidenţi. De aici, poţi admira zona dintr-o altă perspectivă, în timp ce te bucuri de răcoarea serilor de vară. Acoperișurile verzi oferă noi opţiuni de petrecere a timpului liber și sunt cunoscute ca soluţii eficiente pentru contracararea căldurii emanate de asfalt și beton.

4 piloni ai unei arhitecturi peisagistice sustenabile

Pentru a fi sustenabil, un proiect de landscape trebuie să se bazeze pe 4 piloni:

–          managementul apei,

–          mentenanță redusă,

–          biodiversitate

–          crearea unei stări de bine oamenilor care interacționează cu el.

Toate aceste criterii sunt întrunite în conceptul peisagistic al Marmura Residence. Diversitatea plantelor și selecția lor formează un ecosistem ce imită procesele ce se produc în natură, prevenind eroziunea solului, utilizând eficient apa pluvială și asigurând polenizarea naturală.

Proiectul de landscape al Marmura Residence își propune să promoveze biodiversitatea ca element strategic, oferind un rol central creării unei noi structuri peisagere – o „comunitate” de plante ce formează micro-habitate funcționale, cu beneficii asupra ecosistemului, dar și asupra stării de bine a celor  din jur.

O astfel de „comunitate verde” creată de om cuprinde 3 niveluri de plante:

1.       Un strat structural, în care se află copacii și speciile de plante ce rezistă bine și își mențin frunzele pentru o bună parte a anului;

2.       Un strat sezonier, cu specii de diverse plante, cu flori și texturi variate, care ating perioadele lor de vârf în momente diferite ale anului și își schimbă culorile pe parcursul anului;

3.       Un strat superficial, cu specii de plante aflate la nivelul solului și care au funcția de a înăbuși buruienile și de a preveni eroziunea solului.

Acest tip de compoziție multi-nivel, insipirată de ecosistemele naturale, nu poate exista în monoculturi. Frumusețea și variațiile sezonale sunt rezultatul a 3 interacțiuni armonioase: relația plantelor cu zona în care cresc, relația lor cu plantele din jur și relația cu oamenii.

Scopul principal al spațiilor verzi din Marmura Residence rămâne totuși crearea unei stări de bine în rândul rezidenților. Natura contribuie la reducerea stresului, încurajează un stil de viață mai sănătos și crește calitatea vieții.

Vrei să afli mai multe informații despre Marmura Residence? Scrie-ne prin formularul de contact sau alătură-te următorului nostru webinar.

Citește următorul articol

Înapoi la blog

Vezi mai sus Vezi mai departe